Kredi Notu Nedir? Nasıl Öğrenilir

Kredi notu bankalarda yer alan sicilinizi ortaya koyan bir değerlendirme sistemidir. Bankalar müşterilerini kredi notuna göre çok riskli, orta riskli, az riskli, iyi ve çok iyi olmak üzere 5 guruba ayırır. Kredi verirken bu 5 guruba farklı şekilde yaklaşır. İyi ve çok iyi olan guruba anında kredi verir. az riskli guruba inceleme sonrası kredi verirken, orta riskli guruba kefil ve ipotek şartı ile kredi verir. Çok riskli guruba ise kredi vermez.
Kredi Notu Anlamları
Kredi notu 0 ile 699 arası olan gurup çok riskli gurup olarak kabul edilir. Bu guruba bankalar kredi vermeye yanaşmaz. 699 ile 899 arası gurup orta riskli gurup olarak kabul edilir. Bu gurup kefil ve ipotek şartı ile kredi çekebilir. 899 ile 1199 arası gurup az riskli guruptur. Bu gurubun kredi çekerken kefil ve ipoteğe ihtiyacı yoktur. Anında kredi verilmez. İnceleme sonrası kredi çekebilir. 1199 ile 1499 arası iyi kabul edilir. Anında kredi verilir. 1499 ile 1900 arası çok iyi guruptur. Bu guruba bankalar gözü kapalı kredi verir.
Kredi Notu Öğrenme
2019 yılında yapılan yeni düzenleme ile artık kredi notunuzu e-devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. E-devlet sistemine kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden 2 lira karşılığında e-devlet şifresi temin edebilirsiniz. E-devlet sistemine dilerseniz internet bankacılığı şifrenizle de giriş yapabilirsiniz. Maaş aldığınız bankanın müşteri temsilcisini arayıp kredi risk raporunuzun e-posta adresinize gönderilmesini talep edebilirsiniz. 14 Mart tarihinde gelen hizmet sayesinde “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu” ile bankalardaki durumunuzu ücretsiz öğrenebilirsiniz. E-Devlet ile ücretsiz olarak kredi risk durumunu ve bankalara olan borçlarınızı öğrenmek için e-Devlet Kredi Notu Sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz. E-devlet sitesine www.turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlayabilirsiniz.
Kredi Puanı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Mevcut Kredi Ödeme Düzeni % 35
Mevcut Kredi Borç Durumu % 35
Yeni Başvurular ve Yeni Çekilen Krediler % 11
Kredi Başvuru ve Kullanma Yoğunluğu % 10
Diğer Faktörler % 9 olarak hesaplamaya dahil edilir.